Hello dudes & babes!
Har inte hänt något direkt anmärkningsvärt på slutet, men det behöver det ju inte göra heller för att man ska kunna skicka upp en blogg :)
För det första, i fredags...var inte direkt ute på krogen utan blev en rätt lugn kväll med två öl på Pitchers innan kl 20, sen Wongs take away och hem till Mr Anders Eriksson för lite chill. Måsta bara passa på att rekommendera hälleflundran som är med på take away menyn, utsökt! Bombay Coconut med tigerräkor är annars riktigt gott om man är sugen på en mer wok-liknande variant.
Jag ska inte kommentera vad som hände sen men alla bartenders kan vara lite uppmärksamma åtminstone! För det är faktiskt ytterst få som klarar av att göra en caipirinha ordentligt, vilket är förvånande då det är väldigt enkelt;
1. Ta en hel lime, skär i åttor. Ska nog posta en bild så småningom om hur man gör, men för tillfället nöjer jag mig såhär; att skära i åttor är smidigare och snyggare än klyftor. Alltför omständigt att förklara en så enkel grej.
2. Ta ett lowball-glas, ha i limen och råsocker, muddla.
Det här är i stort sett enda gången man kan misslyckas. För lite socker gör att drinken blir väldigt sur, för mycket är nästan ännu värre. Sliskiga drinkar är ingen hit, speciellt om man ska ha många. Med lite känsla så fixar det sig. Skippa vanligt socker (råsocker är helt enkelt mycket godare) och även sockerlag, blir bara sliskigt. och framförallt INGEN LIMEKONCENTRAT AV TYPEN ROSE'S LIME!! Har varit med om bartenders som gjort ok Caipirinhas även fast de haft i rose's lime men det finns dock ingen anledning då det bara kan bli sämre, alltför ofta smakar det som en variant på diskmedel. Eftersom det finns färsk frukt att få tag på, kör på det!
3. På med Cachaca och lite krossad is (lite is till att börja med för att det ska vara lättare att röra om). Och det är inte läge att börja mäta cachacan utan kör på bara. Det ska vara lite bett i den här så det gör inget om det blir lite extra, men ca 5 cl kan vara rätt lagom om du vill ha något ungefärligt riktmärke. Rör om ordentligt, annars hamnar allt socker på botten och drinken blir god först när du är vid de sista dropparna. Detta är dock ingen anledning till att fuska med sockerlag! Fyll glaset med krossad is, rör om igen och smaka av. Är drinken för sur så strö över lite råsocker. Vill du hype:a till det så garnera med en Physalis-frukt!
Prova också med annan frukt än lime. Passionsfrukt, ananas, jordgubbar eller vad vet jag, testa!
Läs mer om frukt på Grön Gastronomi. Lysande resurs inför Fruktfesten 2007!
För alla som inte vet så är Cachaca alltså en Brasiliansk variant på rom och Caipirinha är Brasiliens nationaldrink (fritt översatt betyder det ungefär bond-dricka). Till skillnad mot t e x Kuba-rom så gör man cachaca på sockerrörsjuice istället för melass. Cachaca 51 duger alldeles utmärkt till att göra caipirinhas av, enligt mig i alla fall. Så har du inte tillgång till en fin lagrad variant så kör på Cachaca 51! Om jag inte misstar mig så finns den som beställningsvara på systemet.
Det var det mesta för den här gången men fler poster är på väg! Cheers!
måndag 22 januari 2007
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Mmmmmm ge mig en på lördag tack! co co thai mañana
JUST JUICE IT MAN!!!
Skicka en kommentar